Amaç
IBAD Sosyal Bilimler Dergisi (IBAD) sosyal bilimler alanındaki özgün ve üstün nitelikli makaleleri bilimsel bir yaklaşımla ele almak amacıyla yayımlanan uluslararası katılıma açık hakemli bir e-dergidir. Alanında öncü bir dergi olup Türkiye hakkında nitelikli çalışmaları yayımlamayı amaçlar. Yayın hayatına başladığı 2016 yılından beri Türkiye'yi ilgilendiren konulardaki bilgiyi toplamak ve yaymak çabasındadır.
Yazım Kuralları
2022 yılı itibariyle kaynak göstermede kullanılan format, APA (American Psychological Association) Style 7th Edition’dır. Gerek alıntılamalarda gerekse de kaynakça kısmında yazarlar, Amerikan Psikoloji Derneği’nin yayımladığı Amerikan Psikoloji Derneği Yayım Kılavuzu’nda belirtilen yazım kurallarını ve formatını takip etmelidir.
Hakem sürecini başarıyla bitirip yayınlanmaya hak kazanmış makale yazarlarına kolaylık olması açısından editör tarafından makale template dosyası gönderilecektir. Dosya üzerinde belirtilen yönlendirmeler doğrultusunda makalenin son hali yayına alınacaktır. Bununla beraber gönderilen makalelerin, aşağıda belirtilen şekilde sunulmasına özen gösterilmelidir:
Metin içinde alıntı örneği:
Tek yazarlı ise
(Akın, 2005, s. 15). (Çalışmanın tamamına gönderme yapılıyorsa sayfa numarasına gerek yoktur).
İki yazarlı ise
Tamamı parantez içinde ise (Arıcı, & Ungan, 2015, s. 17) şeklinde, değilse Arıcı ve Ungan (2015, s. 17) şeklinde yazılmalıdır.
Üç veya daha fazla yazarlı ise
(Aytan vd., 2021, ss. 20-25).
Kaynakça Örnekleri
Makaleler:
Tek Yazarlı Makale: Makale başlığı ile kelime hariç küçük normal harflerle. Dergi adı eğik harflerle. Cilt eğik, sayı parantez içinde normal ve sayfa numaraları yazılmalıdır. Doi numarası belirtilecekse url ile birlikte yazılmalıdır. Doi numarası olmayan online kaynaklar da aynı biçimde url şeklinde belirtilebilir.
Kahya, H. (2018). Aday Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerinin “edebiyat öğretmeni” kavramına ilişkin algılarının metafor yoluyla analizi. Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Dergisi, 3(1), 104-117. https://doi.org/10.21733/ibad.343188 (doi olmayan online yayınlar için ise https://dergipark.org.tr/tr/pub/ibadjournal/issue/31095/343188 şeklinde url yazılmalıdır.
İki Yazarlı Makale
NOT: Çok yazarlı makaleler iki yazarlı makaleler gibi son yazardan önce “&” denilerek hazırlanacaktır.
Kitaplar:
Tek Yazarlı Kitap: Kitap başlığı ilk kelime hariç küçük eğik harflerle. Yayın yeri yazılmamalı, sadece yayınevi belirtilmelidir.
Kahya, H. (2017). Karamanlıca bir çocuk dergisi: Angeliaforos Çocuklar İçün (1872). Grafiker.
İki Yazarlı Kitap
Arıcı, A. F. & Ungan, S. (2015). Yazılı anlatım el kitabı. Pegem Akademi.
NOT: Çok yazarlı kitaplar iki yazarlı kitaplar gibi son yazardan önce “&” denilerek hazırlanacaktır.
Tüzel Kişi Tarafından Yazılmış Kitap
Türk Dil Kurumu. (2005). Türkçe sözlük. Ankara: TDK Yayınları.
Kitap Bölümü
Başaran, M. (2019). Nurettin Topçu'da ideal öğretmen ideal insan. A. F. Arıcı & M. Başaran (Eds), İdeal Türk (ss. 453-466). Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları.
Elektronik Kaynaklar
Elektronik Makale: Erişme tarihi gerekmedikçe url önüne yazılmaz. Web sitesi adı eklenir ve web sayfası başlıkları italik olarak yazılır.
Altun, A. (2003, 10 Aralık). E-okuryazarlık. Milli Eğitim Dergisi, 158. MEB. http://www.meb.gov.tr/index800.htm.
Diğer Yayın Türleri:
Ansiklopedi Maddeleri
Bezer, G. Ö. (2009). Seyfeddin Gazi I. TDV İslâm Ansiklopedisi (DİA) içinde (c. 37, s.31). İstanbul: Diyanet Vakfı Yayınları.
Yayımlanmamış Tez: Kitaplardaki gibi sadece ilke harf büyük ve tamamı eğik. "Yayımlanmamış" ifadesine gerek yok.
Çoban, İ. (2010). Türkçe öğretmeni adaylarının Türkçedeki alıntı sözcükleri kullanma düzeylerinin incelenmesi. Doktora tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
NOT: Burada belirtilmeyen hususlar için lütfen APA 7 kitapçığına bakınız.
(These guidelines are based on existing COPE’s Best Practice Guidelines for Journal Editors.)
Araştırma ve Yayın Etiği
IBAD, dijital yayıncılık, grafik tasarım, dizgi işlemleri ve uluslararası endekslere katılım ve diğer işlemler için ücretli hizmetler kullanmaktadır. Bu yüzden IBAD'A makale gönderen yazarlardan Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) Doçentlik Kriterleri Sıkça Sorulan Sorular 44. Madde ile uyumlu olarak makale gönderimi sonrasında katılım bedeli alınmaktadır. Dergiye gönderilen makalelerin değerlendirme sürecinin başlatılabilmesi için bu bedelin yatırılması gerekmektedir. Bu bedel makalenin kabul/red şartına bağlı olmaksızın tahsil edilir. Ücret ödemesi makalenin yayına kabul edileceği anlamına gelmemektedir. Makalenin yayına kabulü veya reddi hakem raporlarına göre editörlükçe belirlenmektedir.
Başvuruları hakemler tarafından reddedilen yazarların ödedikleri ücret geri ödenmeyecektir. Dergiye makale gönderen yazarlar bu şartı kabul etmiş sayılır.
Makaleler, Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC-BY) lisansı altındadır. Makalede kullandıkları materyaller için gerekli izinlerin alınması yazarların sorumluluğundadır. Makalelerin bilimsel ve hukuki mesuliyeti yazarlarına aittir.